Plat dak zelf inspecteren en onderhouden

Een plat dak is veel kwetsbaarder dan een pannendak. Een bitumen dakbedekking kan 20 tot 30 jaar mee gaan. Gummil Premium Vloeibaar Rubber verlengt deze levensduur!

Inspecteer twee keer per jaar uw plat dak.

Inspecteer het platte dak twee keer per jaar. Kies wel het juiste moment om de bedekking niet te beschadigen: in de zomer kan bitumen erg zacht worden, terwijl het in de winter (onder 15°C) juist hard wordt en makkelijk versplintert. Het voor- of najaar is dan ook de beste periode om te inspecteren en onderhoudswerkzaamheden uit te voeren. Bitumen veroudert door inwerking van zonlicht. Goede afscherming tegen zonlicht bepaalt dan ook in hoge mate de levensduur van dakbedekking.

Dakranden slijten het snelst

Opstaande dakranden hebben meer te lijden van weer en wind dan vlakliggende dakbedekking. Bij dakbedekkingen met leislag verdwijnt de beschermlaag na verloop van tijd en veroorzaakt de UV-straling ontbinding van het bitumineuze materiaal. Regen spoelt het ontbonden materiaal weg, waardoor onderliggend bitumineus materiaal oxideert. Met Gummil bescherm en verleng je de levensduur weer.

Zorg voor een beschermlaag met Gummil

Bij dakbedekking met grof grind moet je regelmatig mos- en algengroei verwijderen. Houd een laag grof grind van minimaal 3 cm in stand. Dit waait niet weg en zakt niet in de ondergrond. Reinig de dakbedekking regelmatig, afhankelijk van bijvoorbeeld bomen in de omgeving. Is er geen grind aanwezig, ontdoe het dak dan met een harde bezem van bladeren, alg en mossen, al dan niet met behulp van water. Gebruik nooit oplosmiddelen; die tasten de dakbedekking onherroepelijk aan. In het werk ingestrooide fijngrind- of leislaglagen dien je om de 4-8 jaar te vernieuwen. Ook in Gummil kun je fijngrind verwerken.

Let bij een plat dak op:

  • De aansluitingen van het dak op de regenwaterafvoeren; bij een plat dak die plaatsen waar water blijft staan (algaangroei/verwering)
  • De aansluitingen van het dak op opgaande muren (meestal met loodslabben waterdicht afgewerkt)
  • Optrekkend water. Dit kan het geval zijn bij lage dakopstanden en plasvorming.
  • Stuiknaden van daktrimmen. Veelal zijn hier al van afstand lekstrepen te zien.
Gummil BV

Gummil BV

Reageer op dit bericht

%d bloggers liken dit: